!

:: p a g e s

Blogger Widgets

Monday, 30 January 2012

ADAB-ADAB MEMBACA AL-QURAN


1. Membersihkan mulut dengan bersugi sebelum membaca Al Quran.
2. Membaca Al Quran di tempat yang bersih samada di masjid atau sebagainya.
3. Mengadap Kiblat ketika membaca Al Quran.
4. Memohon perlindungan dengan Allah daripada Syaitan sebelum membaca Al Quran. Firman Allah Ta'ala : "Apabila engkau membaca Al Quran maka pohonlah perlindungan Allah daripada Syaitan yang direjam."( Surah An Naml: ayat 98 )
5. Membaca Bismillah pada permulaan surah kecuali Surah At Taubah.
6. Khusyu' dan tadabbur ketika membaca Al Quran.
Firman Allah Ta'ala : "Mengapakah mereka tidak memperhatikan Al Quran ataupun hati mereka terkunci."( Surah Muhammad: ayat 24 )
Firman Allah Ta'ala : "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu penuh dengan keberkatan supaya mereka memerhatikan ayat-ayatnya."(Surah Saad: ayat 29 )
7. Membaca Al Quran secara baik, melagukannya serta memperelokkan suara. Firman Allah Ta'ala : "Bacalah Al Quran itu dengan perlahan-lahan." ( Surah Al Muzzammil: ayat 4)

Daripada Abu Hurairah r.a. telah bersabda Rasulullah S.A.W bermaksud : "Bukan dari golonganku orang-orang yang tidak memperelokkan suaranya ketika membaca Al Quran."  (HR Imam Bukhari)

Daripada Abu Hurairah r.a. juga meriwayatkan bahawa beliau mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: "Allah menggalakkan kepada hambanya sebagaimana Allah memerintahkan Rasulullah S.A.W. supaya memperelok dan mengangkat suara ketika membaca Al Quran."
(Riwayat Bukhari & Muslim)

No comments:

Post a Comment